vineri, 30 septembrie 2011

O câştigătoare a Eurovision, un fost oficial al armatei şi un homosexual, candidaţi la preşedinţia Irlandei



Un militant pentru drepturile homosexualilor, un fost oficial din cadrul Armatei Republicane Irlandeze (IRA) şi o fostă câştigătoare a concursului Eurovision se află între cei şapte candidaţi la alegerile prezidenţiale irlandeze de la 27 octombrie
O câştigătoare a Eurovision, un fost oficial al armatei şi un homosexual, candidaţi la preşedinţia Irlandei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Senatorul irlandez David Norris, care şi-a recunoscut în mod public homosexualitatea, a obţinut sprijinul necesar pentru a candida la alegerile prezidenţiale. Înscrierea candidaturilor s-a încheiat miercuri.
Candidatura sa este o premieră pentru această ţară catolică şi conservatoare.
Între cei şapte candidaţi care doresc să preia preşedinţia de la Mary McAleese, un post cu o puternică încărcătură simbolică, se mai află o fostă cântăreaţă, câştigătoare a ediţiei concursului Eurovision din 1970, dar şi fosta deputată europeană Dana Rosemary Scallon.
Mary McAleese, prima preşedintă irlandeză născută în Irlanda de Nord, care a deţinut această funcţie timp de 14 ani, a primit în mai vizita istorică a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Candidatura lui David Norris, un specialist în romancierul irlandez James Joyce, a cunoscut o serie de probleme.
Aproape că a renunţat la începutul lui august, după ce a fost acuzat într-un caz de viol asupra unui minor din 1992, implicându-l pe fostul său partener Ezra Yitshak.
El şi-a relansat recent campania, afirmând că revenirea sa "va fi cel mai mare «come-back» din istoria politică irlandeză".
Un sondaj publicat în ultima ediţie a Sunday Business Post îl prezintă pe primul loc, cu 21 la sută din intenţiile de vot. Însă victoria nu îi este asigurată, din cauza sistemului de transferuri de voturi care se operează atunci când un candidat nu obţine majoritatea absolută.
Candidatul clasat pe poziţia a doua în acest sondaj este laburistul Michael D. Higgins (18 la sută), urmat de Martin McGuinness (16 la sută), candidat al partidului naţionalist de stânga Sinn Fein, vicepremier nord-irlandez şi fost responsabil în Armata Republicană Irlandeză (IRA).
Candidatura lui McGuinness a suscitat controverse din cauza rolului său în cadrul IRA. Miercuri el a subliniat, pentru postul de radio RTE, că a contribuit la strângerea relaţiilor între cele două Irlande. "În (Irlanda de) Nord, am reuşit o transformare incredibilă. Eu cred că am unit nu doar Irlanda de Nord, ci toată Irlanda, în urma procesului de pace", a declarat el.
Între candidaţi mai figurează eurodeputatul Gay Mitchell (Fine Gail), omul de afaceri Sean Gallagher, dar şi Mary Davis, care a organizat "Jocurile Olimpice Speciale" (pentru persoanele cu deficienţe mentale) în Irlanda, în 2003.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de comentat ?? comenteaza nu sta pe ganduri

schimb de likeuri