luni, 26 septembrie 2011

De marţi, homosexualii şi lesbienele, liberi să activeze în armata americană

2011 08 28t014329z 864359605 gm1e78s0r7701 rtrmadp 3 germany
Foto: Reuters

La peste 60 de ani după implementarea operaţiunii de desegregare rasială trupelor forţelor armate, un alt eveniment, considerat de suporterii acestei idei a fi la fel de revoluţionar, este pe cale de a fi oficializat în armata americană: acceptarea homosexualilor în rândurile personalului militar.

De-a lungul ultimelor luni, numeroase semnale au fost transmise opiniei publice, şi implicit celor aflaţi sub rigida ierarhie din lumea militară, pentru a putea nivela orice resentiment ce s-ar putea naşte o dată cu permisiunea de a da curs angajării persoanelor de orientare sexuală diferită.
În acest sens poate fi amintită participarea, în premieră, a unui grup militari la una din paradele gay desfăşurate în această vară, aceştia purtând pancarde prin care se identifica grupul de armată din care fac parte. Una dintre participante declara, cu lacrimi în ochi, reporterilor că a fost impresionant, ca după o lungă perioadă în care a fost nevoită să-şi ascundă orientarea sexuală, să fie ovaţionată în public de mii de persoane.
De asemenea, evenimentul este prezent pe coperta celui mai recent număr al revistei puşcaşilor marini - Marine Corps Times, distribuită în toate bazele militare americane, unde se titrează "We're Gay. Get Over it" ("Suntem gay. Depăşiţi problema asta!").

Pentru susţinătorii ideilor de libertate a alegerii orientării sexuale, veştile sunt bune, oficiali ai Pentagonului anunţând că în urma anunţului nu s-au semnalat manifestări ostile sau modificări ale gradului de coeziune al forţelor armate, localizate în teatre de luptă sau baze militare sau ale potenţialului de acţiuni militare al acestora.

Jurnaliştii comentează faptul că în virtutea intrării în legalitate a persoanelor homosexuale angajate în armata americană, nu se va semnala o avalanşă de recunoaşteri publice a orientării sexuale, mulţi alegând să păstreze în continuare confidenţialitatea asupra detaliilor privind viaţa lor privată, dar că, homosexualii nu vor mai fi apăsaţi de pericolul concedierilor făcute pe baza acestei acuzaţii.

Prin decizia luată, Statele Unite se vor alătura unui grup de alte 29 de state, printre care Israel, Canada, Germania şi Suedia, care permit persoanelor homosexuale să se înroleze în forţele lor armate.

Din 1993, în perioada Clinton, de când a intrat în vigoare legea privind disponibilizarea militarilor de orientare sexuală diferită, mai mult de 14,000 de persoane au fost concediate din armata americană, până când, în cursul anului trecut, un judecător federal din California a declarat legea ca fiind neconstituţională şi a suspendat aplicarea acesteia.

Peste două milioane de militari au participat la cursurile iniţiate de Pentagon prin care fost au învăţaţi cum să reacţioneze atunci când vor fi martori unui sărut între două persoane de acelaşi sex, la reîntoarcerea unei nave la bază, după un lung voiaj, sau atunci când vor vedea, al o plimbare prin mall, un camarad angajat într-o romantică ţinere de mână cu un alt bărbat, sau atunci când, la un bal organizat de unitatea militară din care fac parte, unii dintre colegi vor fi însoţiţi de o persoană de acelaşi sex...

Oficiali ai Pentagonului au elaborat un set de măsuri administrative, în contextul noii legi, prin care se stabilesc reguli în ceea ce priveşte politicile de asigurări sociale şi medicale, de transfer şi de relocare a personalului militar. În principiu, homosexualii şi lesbienele vor folosi aceleaşi unităţi de cazare ca şi personalul heterosexual, inclusiv duşurile, urmând ca doar cei care sunt căsătoriţi în mod legal să fie trataţi în mod diferit de cuplurile heterosexuale.

Fără îndoială, ziua de marţi va fi întâmpinată cu entuziasm de homosexualii înrolaţi în armata americană, dacă această emancipare, extrem de liberală pentru o instituţie în care ierarhia şi ordinele conduc, va contribui la dezvoltarea operabilităţii şi a forţei de atac, rămâne de constatat, orice comentariu, logic, pe tema acestei probleme urmând să fie catalogat ca fiind homofob.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de comentat ?? comenteaza nu sta pe ganduri

schimb de likeuri