miercuri, 7 septembrie 2011

Homosexualii din Galaţi, îngrijoraţi de numărul mare de infecţii cu HIV/SIDA în rândul lor

Foto: Domnica Negru

Alexandru Bogdan, coordonatorul organizaţei PSi pe zona Galaţi-Brăila


O organizaţie împarte gratuit prezervative homosexualilor care întreţin relaţii intime în locuri publice. Campania are ca scop informarea membrilor comunităţii gay cu privire la riscul infectării. Judeţul Galaţi este pe locul patru din România după numărul de seropozitivi înregistraţi.
În judeţul Galaţi sunt 300 persoane infectate cu HIV/SIDA, iar o mare parte din ei sunt homosexuali. Cei mai expuşi riscului infectării sunt persoanele cu orientare netradiţională, care întreţin relaţii sexuale în locuri publice.
„Este vorba de bărbaţi de 40-60 de ani ce duc o viaţă dublă. Mulţi dintre ei fiind căsătoriţi, nu au loc unde să întreţină relaţii sexuale. Îşi dau întâlnire lângă stadion şi o fac printre boscheţi, neprotejaţi",a declarat Alexandru Bogdan, coordonator al ONG-ului PSi România, responsabil de zona Galaţi-Brăila.

Tânărul critică acest mod de întreţinere a raporturilor intime, totuşi obiceiurile vechi de zeci de ani nu pot fi schimbate. Cel puţin, aceste persoane trebuie convinse să se protejeze de infecţii sexual-transmisibile, susţine     Bogdan .

„Eu şi alţi zece voluntari mergem în locurile publice unde-şi dau întâlnire aceşti bărbaţi, le distribuim prezervative gratuit şi pliante informative. Le vorbim despre pericolul infectării cu HIV/SIDA. La început ne respingeau, dar cu încetul, au înţeles că suntem bine intenţionaţi", explică Bogdan.
În fiecare lună, câte circa doi oameni din judeţul din Galaţi află că au în sânge virusul ucigător. Testele de verificare se pot face la laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, de pe strada Roşiori nr.2. Un test costă zece lei, pentru homosexuali însă, se face gratuit.


„Printr-un program al Ministerului Sănătăţii, anumite categorii, ca gravidele şi homosexualii, beneficiază de gratuitate la testare şi consiliere. Noi mergem pe declaraţia persoanei, aşa că putem face testul gratuit la aproape toată lumea. Cât despre tratament, în România infectaţii cu HIV/SIDA beneficiază de mai multe medicamente decât cei din alte ţări europene, majoritatea pastilelor fiind de ultimă generaţie“, a declarat Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi

                                                     sursa : adevaru de galati

8 comentarii:

  1. poi daca nu folositi prezervativ.. sigur ca va infectasti uni de la altii/

    RăspundețiȘtergere
  2. domnule coordonator asteptam sa iti dai demisia
    cum poti discrimina comunitatea gay

    RăspundețiȘtergere
  3. scopul acestui articol era de fapt de a arata lumii ce fac cei din comunitatea gay pentru toata lumea, autorul articolului fiind jurnalis a scris ce a vrut , a denaturat semnificativ ideea de la care sa plecat,totusi daca stam stramb si gandim drept comunitatea nu va fi prea curand apreciata de cei ce ne inconjoara, de altfel cred ca ar trebui sa creem un nucleu bine conturat in aceasta comunitate apoi sa iesim in fata, orgoliile insa nu ne pot aduce ceea ce sparam , cand lovim unul in altul unde si cum putem , chiar dureros uneori nu vom reusi niciodata, daca comunitatea ar sta de vorba cu cine trebuie cand trebuie astfel incat deciziile sa fie luate in comun atunci nu vor mai fi probleme, demisia lui x sau y nu e o solutie, nu a fost niciodata, incercati sa creeati acea comunitate unita demna de respect, apoi v-eti fi primiti cu siguranta in societate, eu va doresc sa fiti uniti si sa nu va mai lasa-ti influentati de rautatile din afara, faceti o sedinta si vorbiti deschis sa vedeti ce succes va avea.

    RăspundețiȘtergere
  4. sedintele se fac numai cu usile inchise si la sedintelete asa zisilor ales locali(cine io fi ales)se discuta probleme precum cind mai facem o excursie pe banii psi cind mai facem o petrecere intre noi cei din psi,,,,,restul comunitatii sta pe afara si suporta prostiile alesilor locali

    RăspundețiȘtergere
  5. Sincer sa fiu, articolul e o bomba cu efect intarziat ce va afecta comunitatea, cum poti spune tu fara dovezii si statistici ezacte ca in mare majoritate sun homosexuali infectati. Iara aces coordonator nici macar nu si-a asumat rolul ca este si el gay(homosexual) ptr ca el reprezinta un ONG care lupta per general contra Hiv/Sida si ca unul din proiectele lor vizeaza si pe cei ce au orientari sexuale diferite fata de cei hetero.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am uitat sa adaug cel mai important lucru. Scopul articolului era despre infectiile cu hiv. Hai sa ne concentram pe asta. Este important sa ajutam comunitatea in felul acesta. Exista o lipsa mare de educatie pe domeniul ITS- uri. Ca articolul este rau sau bun nu conteaza. Conteaza in schimb scopul lui: un semnal de alarma. Daca ne protejam pe noi insine ii protejam implicit si pe cei din jurul nostru.

    RăspundețiȘtergere
  7. da dar nu sa zica totii din comunitatea gl are hiv ai sa fim seriosi si el sa da hetero.. dar e gay tot

    RăspundețiȘtergere
  8. 1. Vreau sa il felicit pe colegul meu Bogdan Alexandru pentru curajul de care a dat dovada cand a fost de acord sa raspunde intrebarilor jurnalistei. Cred ca este foarte important ca persoane din comunitate sa nu se mai ascunda dupa degete si sa apara in presa, pentru ca nu vom putea niciodata sa fim acceptati daca nu suntem vizibili.


    2. De fiecare data cand cineva are curajul sa apara in presa, este nevoie de timp si mai multe interviuri si interactiune cu jurnalisti diferiti ca sa se perfectioneze si sa faca din ce in ce mai putine greseli. Este un proces de invatare si nimeni nu s-a nascut perfect si gata sa vorbeasca cu presa oricand. Oricare dintre noi face greseli cand dam interviuri, inclusiv eu, si eu am dat cateva zeci de interviuri in viata mea. Am impresia ca si tu ai recunoscut la un moment dat ca ai gresit intr-un articol. Deci da-le voie si altora sa faca greseli, pentru ca doar asa se poate invata.


    3. Acestea fiind zise, in realitate, citind articolul din Adevarul, exista o singura inexactitate acolo, si anume: În judeţul Galaţi sunt 300 persoane infectate cu HIV/SIDA, iar o mare parte din ei sunt homosexuali. Este interesant ca jurnalista respectiva nu citeaza sursa de date pentru afirmatia asta si trebuie sa intelegi ca Bogdan nu a fost singura persoane intervievata pentru acest articol. Sunt sigur ca nu Bogdan a fost cel care a spus asta. Pana una alta nu se poate sti cu precizie cate dintre persoanele diagnosticate cu HIV si aflate in evidenta programului national HIV/SIDA sunt de orientare homosexuala sau bisexuala.


    4. Mai exista un neadevar in articol, si anume Cât despre tratament, în România infectaţii cu HIV/SIDA beneficiază de mai multe medicamente decât cei din alte ţări europene, majoritatea pastilelor fiind de ultimă generaţie“, a declarat Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. In acest moment se stie destul de bine ca programul national de tratament HIV/SIDA sufera de intreruperi majore si, in acelasi timp, unele din medicamentele incluse in tratamente nu sunt nici pe departe de ultima generatie.


    5. In afara de aceste doua inexactitati, toata informatia in articol este adevarata, si, mai ales, pozitiva. Nu gasesc nici un ton negativ in articol. De aceea, dupa parerea mea de specialist, articolul este o ocazie buna de a trage alarma in randul comunitatii gay cu privire la riscurile la care se expun membrii comunitatii, continuand sa practice sex anal neprotejat, sa aiba foarte multi parteneri ocazionali, sa nu se testeze cu regularitate si sa nu isi trateze celelalte infectii transmisibile sexual, care le creste exponential vulnerabilitatea la HIV.\


    6. Cred ca unele reactii negative la acest articol din partea unora din comunitatea gay se explica prin lipsa curajului de a accepta ca HIV este o problema reala pentru noi, barbatii gay si bi din Romania. Din pacate insa, daca ramanem legati la ochi nu inseamna ca vom ramane si sanatosi.

    Cu stima,

    Tudor Kovacs

    RăspundețiȘtergere

Ai ceva de comentat ?? comenteaza nu sta pe ganduri

schimb de likeuri