luni, 5 septembrie 2011

"Da, sunt gay, iată-mă, exist!"


PROGRESUL SE REALIZEAZĂ CU NEBUNII DE GENUL ĂSTA"
Vlad se consideră un tânăr comunist la modul ideal, ambiţios, curajos şi inteligent, care „încearcă să rupă nişte bariere ce pot fi depăşite". Soţul său îi reproşează uneori că este prea încăpăţânat şi că se înhamă la multe proiecte în acelaşi timp.
Dar Vlad are planuri mari. Locuieşte în Los Angeles, este student în anul III la UCLA, Ştiinţe Politice, şi plănuieşte să urmeze şi un program de doctorat în SUA, poate chiar pe drepturile homosexualilor. „Îmi doresc să ajung profesor universitar la Bucureşti şi să deschid o catedră de «queer studies» (studii homosexuale). Progresul se realizează cu nebunii de genul ăsta."
Se simte „extrem de împlinit" pe plan personal, dar şi pentru că îşi construieşte o carieră. Res¬tul este „o bătălie pe care merită să o duc, nu neapărat pentru mine, ci pentru acei adolescenţi care care descoperă într-o zi că sunt gay sau lesbi şi sunt tentaţi să cedeze presiunilor".
Deşi acasă este discriminat, Vlad spune că îşi doreşte să se întoarcă în România. „Şi, cine ştie, aş putea intra în politică."
„Sunt sigur că mă voi lovi de discriminare. S-ar putea chiar să fiu agresat pe stradă sau în propria casă, însă angoasa şi revolta pe care le simt mă motivează să îmi doresc să schimb lucrurile. Pentru că nu mai vreau să trăiesc într-o lume în care să-mi fie teamă. Toţi avem aceleaşi scopuri: o slujbă bună, un acoperiş deasupra capului, împlinire pe plan personal şi profesional."
NU TOLERANŢĂ, CI EGALITATE
„Gay-ii nu vor toleranţă, pentru că a fi tolerat înseamnă că este ceva în neregulă cu tine şi «bine, te lăsăm acolo unde eşti». Nu. Noi vrem drepturi egale. Să fim acceptaţi ca parte a societăţii, ca normali, ca cetăţeni plătitori de taxe", subliniază tânărul.
Povesteşte despre problemele pe care le întâmpină pentru că parteneriatul lor nu este recunoscut: Nicholas nu poate obţine cetăţenie română şi nici el nu poate obţine cetăţenie americană.
Cei doi se confruntă şi cu alte încălcări de drepturi: plata taxelor, dreptul de moştenire, vizitele în spital. „Sunt tot felul de lucruri care pentru cuplurile straight par atât de normale şi de banale, lucruri la care cuplurile gay nu au acces."
Vlad sprijină în totalitate parada gay din România, pentru că „într-o societate democratică, singura şi cea mai eficientă metodă de a lupta şi cere drepturi este protestul. Iar cei 300 de gay care merg anual la parada gay sunt nişte eroi în ochii mei, pentru că ies în «piaţa publică» şi spun cu mândrie: «Da, sunt gay, iată-mă, exist, mă arăt vouă, celor straight, ca să nu mă mai ignoraţi»".
În alte ţări, la paradele gay oamenii aplaudă de pe margine, „nu aruncă cu pietre şi ouă".
NOI ŞI EI?
„Şi în lumea gay, ca şi în lumea hetero, există diverse tipuri de oameni: proşti, deştepţi, vulgari, inocenţi, introvertiţi, extravertiţi, frumoşi, urâţi, deci faptul că întâlneşti un gay «deocheat» nu spune nimic despre «toţi gay-ii din jurul tău»", îmi spune.
Povesteşte că în LA gradul de discriminare e mai mic, însă „mereu te întrebi: e OK să spun că sunt gay?". Societatea americană este deschisă, dar mai mult în oraşele mari. Totuşi, există şi tendinţa gay-ilor de a se „ghetoiza". „Dacă eşti discriminat în fiecare zi şi afli de un loc unde sunt oameni ca tine, atunci tendinţa ta e să te duci acolo, să ai o viaţă mai bună", explică Vlad.
În cazul României, crede că e necesară „o luptă pentru drepturi, lucru care este la început, pentru că nimeni nu a luptat pentru drepturi. O astfel de luptă are nevoie de eroi şi de martiri, care să facă parte din discursul public, să-ţi ofere un motiv să lupţi. Singurul martir pe care l-am avut a fost Naomi şi, din cauza imaginii lui compromise, nu ne-am solidarizat să spunem: să tunzi şi să baţi pe cineva pe stradă nu este OK. În plus, în România există o cultură a violenţei şi a urii, sunt parte din cotidian".
Gay-ii trăiesc mereu sub presiune, concluzionează. „E o teroare psihologică."
Vlad, pe scurt
Data naşterii: 27 iunie 1988

A recunoscut că este homosexual când avea 18 ani

Septembrie 2008: Ştiinţe Politice la UCLA (anul III)

Octombrie 2008: căsătoria cu Nicholas

Primul lucru care l-a atras la soţul lui: inteligenţa. „Să ai ce să povesteşti cu o persoană."

Acum, lucrează la o campanie împotriva sinuciderii tinerilor gay. Videoclipul de pe blogul lui.
Între 5 şi 11% din populaţia lumii este LGTB (lesbiene-gay-bisexuali-Transsexuali). Procesul de coming out („ieşitul din dulap") are mai multe etape: confuzia identităţii, compararea identităţii, tolerarea identităţii, acceptarea identităţii, mândria identităţii, sinteza identităţii.


sursa: romanialibera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de comentat ?? comenteaza nu sta pe ganduri

schimb de likeuri