sâmbătă, 1 octombrie 2011

Ziarul Adevarul – derapaj jurnalistic in cazul persoanelor LGBT

Ziarul Adevarul publica in editia sa de Baia Mare si online pe adevarul.ro un articol intitulat „Sunt homosexual si nu pot sa ma schimb“, material jurnalistic care aduce o grava atingere imaginii comunitatii LGBT din Romania. AsociatiaACT-Q ROMANIA isi exprima ingrijorarea fata de aparitia unui asemenea material jurnalistic intr-un ziar cu renume din Romania.
UPDATE 3: Pe surse, StiriGay.ro a aflat ca sesizarea ACT-Q (si apoi toate celelalte) nu a ramas fara ecou. Colegiul Psihologilor va lua in discutie, in sedinta de 9 septembrie, cazul Liana Rotaru, psihologul care a lezat imaginea persoanelor LGBT prin declaratiile absurde, personale si lipsite de profesionalism sau sprijin stiintific din Adevarul.
Articolul a aparut in ADS Baia Mare in 18 august si apoi online pe Adevarul.ro in 24 august (varianta editata in urma interventiilor ACT-Q si Active Watch.
Gasiti aici si varianta print a articolului
LATER EDIT: Si Asociatia ACCEPT ia o pozitie oficiala vis-a-vis de articolul din Adevarul si contesta declaratiile doamnei psiholog.
Asociatia ACCEPT, organizatie neguvernamentala care apara si promoveaza drepturile persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender) ca drepturi ale omului, cere Colegiului Psihologilor si asociatiilor profesionale de psihologi sa isi exprime public pozitia fata de felul in care se raporteaza la cetatenii care sunt homosexuali, lesbiene sau bisexuali.
Irina Nita, Directoarea Asociatiei ACCEPT, declara: “Este timpul ca si in Romania, Colegiul Psihologilor si asociatiile profesionale ale specialistilor din domeniul sanatatii mintale sa se disocieze public de declaratiile care ignora realitatea stiintifica, care incalca principii deontologice fundamentale ale profesiei de psiholog si care desconsidera si denigreaza, de pe pozitia acestei profesii, o categorie de cetateni.”
ACCEPT saluta luarea de pozitie de catre Active Watch si ACT-Q ROMANIA si sprijina sesizarea pe care Centrul Euroregional pentru Initiative Publice (ECPI) a adresat-o Colegiului Psihologilor. SURSA: ACCEPT
UPDATE 2: Si Centrul Euroregional pentru Initiative Publice (ECPI), prin presedintele sau executiv, Florin Buhuceanu, a inaintat o plangere Colegiului Psihologilor referitoare la comportamentul neprofesionist al doamnei psiholog Liana Rotaru, intervievata in articolul din ADS Baia Mare. Redam un scurt fragment si ii multumim lui Florin Buhuceanu pentru suport si implicare.
“Declaratiile profesionale ale psihologului Liana Rotaru lezeaza dreptul la onoare si demnitate ale persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transgender), ca si dreptul acestora la imagine si constituie fapte de discriminare.
Prin conduita sa profesionala, devenita publica prin intermediul mijloacelor de comunicare in masa, opiniile emise in calitate de psiholog de catre Liana Rotaru produc ca efecte inlaturarea recunoasterii, in conditii de egalitate, a drepturilor recunoscute de lege in cazul persoanele LGBT, domnia sa “neaproband” aceste persoane. Cu autoritatea de care dispune in virtutea profesiei pe care o practica, psihologul Rotaru isi justifica opiniile personale si le transforma deliberat in opinii profesionale de promovare a discriminarii si homofobiei intr-un mediu public. Aceasta situatie este contrara Codului Deontologic al profesiei de psiholog” Sursa: ECPI
UPDATE: La sesizarea StiriGay.ro / Act-Q Romania si cu sprijinul prietenilor nostri de la ActiveWatch Romania si al vostru, toti cei care v-ati exprimat parerea sau ati dat mai departe mesajul, Adevarul a scos din articol citatele “doamnei psiholog”!
Citeste aici postarea de pe ActiveWatch.ro
Opiniile psihologului intervievat drept specialist sunt prezentate ca fiind adevarate desi sunt doar pareri personale cu tenta homofoba, nedemonstrate stiintific si fara nicio baza. La fel, se induce ideea ca persoanele LGBT risca inchisoarea in cazul oprobiului public speculand un articol din Codul Penal si folosind parerea unui comisar de politie.
Parerile specialistilor si tratarea subiectului LGBT induc (din rea vointa sau din ingnoranta) ideea ca persoanele gay sunt frustrate, abuzate, violate, cu copilarii distruse, niste anormali, alungate de familie si vecini, oarecum in afara legii si oricand pasibile de inchisoare.
Asemenea derapaje sunt regretabile, ar trebui sanctionate si niciodata repetate in presa din Romania.
UPDATE: Pentru ca Adevarul.ro a inlaturat paragrafele incriminate, le citam pentru a putea lamuri cititorii asupra intamplarii.
Ce spun specialiştii
Unul dintre psihologii chestionaţi de „ADS Baia Mare” explică înclinaţiile către lesbianism sau homosexualitate. „Persoanele care aleg acest tip de relaţii sunt fie persoane frustrate, fie unele care fac asta pur şi simplu din curiozitate, sau persoane care înţeleg greşit relaţia de cuplu, formată dintr-un bărbat şi o femeie. Cu siguranţă că în copilărie au văzut la părinţii lor sau la cei din jur relaţii deteriorate, scandal, bătăi, consum de alcool”, explică psihologul Liana Rotaru.
„Ar mai fi un motiv pe care nici ei nu şi-l pot explica, fapt pentru care au ajuns să se ataşeze mai mult de cineva de acelaşi sex cu el, doar pentru că îl ştia asculta, îl înţelegea, urmând ca mai târziu să se ataşeze mult prea mult unul de celalalt şi să se ajungă la această relaţie, din care nu mai pot sa iasă singuri”, mai spune psihologul.
„S-a scris şi s-a vorbit mult despre legalizarea homosexualităţii. În acest sens sunt păreri pro şi contra. Iar eu oricum aş spune s-ar putea să fiu criticată de unii cititori ai ziarului dumneavoastră, însă un lucru este clar: nici psihic şi nici din punct de vedere religios nu încurajez şi nu aprob astfel de relaţii. Eu rămân la părerea că relaţia cea mai frumoasă este aceea lăsată de Dumnezeu, adică între o femeie şi un bărbat”, a mai adăugat psihologul.
Potrivit Codului de Procedură Penală, relaţiile între persoane de acelaşi sex nu sunt pedepsite de lege, cu condiţia ca acestea să nu fie făcute în societate şi să nu stârnească oprobiul public. Totuşi, articolul 201, din Codul Penal, cel care face referire la infracţiunile privitoare la viaţa sexuală specifică faptul că „actele de perversiune sexuală săvârşite în public sau dacă au produs scandal public se pedepsesc cu închisoare de la unu la cinci ani”. „În acest caz, manifestările se pedepsesc cu închisoare de la unu la cinci ani”, a declarat comisarul Dorin Coste, şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş. SURSA: Adevarul.ro
Vezi aici articolul din Adevarul Baia Mare
Asociatia ACT-Q ROMANIA a sesizat ActiveWatch si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in legatura cu materialul jurnalistic si spera ca si in Romania, media sa devina mai responsabila si corecta in legatura cu persoanele LGBT respectand legile si drepturile fundamentale ale omului.
Asociatia ACT-Q ROMANIA este o asociatie LGBT de cultura si comunicare iar StiriGay.ro este o initiativa a asociatiei si canalul media al acesteia.
ACT-Q ROMANIA isi propune sa actioneze in sprijinul si pentru drepturile comunitatii LGBT pe doua directii majore: cultura si comunicare.
Astfel ACT-Q ROMANIA va amplifica vocea comunitatii LGBT prin activitati culturale proprii si prin responsabilizarea presei romanesti in privinta veridicitatii imaginii si mesajului despre comunitatea LGBT.
In plus, ACT-Q ROMANIA va completa munca celorlalte organizatii LGBT oferindu-si sprijinul ori de cate ori va fi nevoie.
ACT-Q ROMANIA va lupta constant pentru promovarea tolerantei, cresterea gradului de acceptare si a principiului egalitatii in drepturi pentru persoanele LGBT din Romania.


                                                           sursa: stirigay.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de comentat ?? comenteaza nu sta pe ganduri

schimb de likeuri